porodična-vila-u-bogišićima-kamena-fasada-pergola-zelenilo-prvi-prikaz

PERGOLA HOUSE

Porodična vila

Projekat: Stambeni objekat
Status: Idejno rešenje i glavni projekat
Lokacija: Tivat,Montenegro
Autori: Branko Lutovac, Ana Mičić Moračanin
Godina: 2020
Površina: 237 m2

Lokacija je u ruralnom području poluostrva Luštica, u naselju Bogišići, na ravnom terenu i okružuju je zelene površine visokog rastinja. Sa lokacije se oslobađaju pogledi na more tek sa neke visine od 3-4m od nivoa tla. Polazna ideja za koncept je da objekat ostvari što bolje poglede na more sa gornje etaže, a istovremeno da se svojom usitnjenom formom uklopi u ukupnu sliku naselja.S obzirom da je odrina prepoznatljiv element forme tradicionalnih kuća ovog podneblja, upotrijebljena je na ovom objektu u varijanti pergole.

Opširnije

Ideja je da se kuća horizontalno rasloji na dva dijela, prizemlje i sprat, na način da pergola bude granica. Tako prizemlje dobija zaštitu od sunca i za terasu i za parking, dok prvi sprat dobija vizuelno dvorište naglašeno sa probojem visokog zelenila kroz pergolu. Prizemlje tako postaje kuća sa dvorištem i pergolom u zelenilu, dok prvi sprat vizuelno postaje prizemni objekat sa pogledom na more.

Na prizemlju su smješteni dnevni prostori dok su na spratu spavaće sobe. Razbijanjem forme na dva elementa i njihovim međusobnim odnosom postignuto je da svaka spavaća soba ima pogled na more. Prostornim pozicioniranjem kuhinje dobijeno je da ona može opsluživati i južnu i sjevernu baštu na prizemlju. Tako korisnik ima punu ugodnost da boravi na jednoj od terasa u zavisnosti od položaja sunca i doba dana.

Prizemlje objekta je na jugozapadnoj strani većim dijelom zastakljeno kako bi se pružile što slobodnije vizure iz dnevne sobe I trpezarije na okolno zelenilo, baštu i bazen. U prizemlju, trpezarija je zastakljena sa 3 strane, I ima vizure ka bašti. Ovakvim tretmanom trpezarije postiže se osjećaj boravka na otvorenom nezavisno od vremenskih prilika i godišnjeg doba, što korisniku prostora omogućava udobnost korišćenja i približavanje prirodi koja je u ovom dijelu izrazito netaknuta (osjećaj boravka u šumi).

Još jedan element prizemlja koji je posebno istretiran je kamin koji se nalazi u dnevnoj sobi. Sa obije strane oko kamina su pozicionirani stakleni fiksevi koji odvajaju kameni kamin od ostalih zidova, otvarajući vizure ka vani, tako da korisnik ima osjećaj boravka u prirodi nalik na boravak pored logorske vatre.

 

 

 

 

#arhitektura #tivat #budva #arhitekturacrnagora #arhitektonskistudio #arhitekta