crnogorski-paviljon-za-bijenale-u-veneciji-2018

Crnogorski paviljon za Bijenale u Veneciji 2018

Projekat: Konkurs za crnogorki paviljon na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2018.god.

Lokacija: Venecija, Italija

Klijent: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Autori: Branko Lutovac, Jelena Rabrenović, Lidija Rabrenović

Saradnici: /

Godina projektovanja: 2018

Ukupna površina: /

Mycelium Model: Emerging Resilience je model održivog turizma za trenutno slobodan prostor sjeverne Crne Gore. Nazvan je Mycelium Model zbog svoje funkcionalne sličnosti sa micelijumom, kolonijom iz carstva gljiva. Logo predstavlja način na koji su gljive povezane podzemnim organizomom pomoću kojeg komuniciraju, dijele hranljive materije, istražuju okruženje i premještaju resurse. Konkursom su opredijeljena 3 izložbena prostora u palati Malipiero u Veneciji. Izložba Mycelium Model koristi svaki od njih da stvori različito iskustvo korištenja prostora. Prvo je iskustvo praznog bijelog prostora sa kojim posjetilac ulazi u interakciju kada ugazi u plavi pigment na ulazu i počne ostavljati otiske stopala na podu.

Opširnije

Ideja je probuditi svijest posjetioca o individualnom doprinosu prostoru. Drugi izložbeni prostor stvara osjećaj tjeskobe, pošto je njegov najveći dio zauzet sferom velikih dimenzija. On ostavlja malo prostora za interakciju ili stvaranje alternativnih puteva kojim posjetilac može proći, što se vidi na osnovu otisaka na podu. Treći prostor predstavlja micelijum, rastuću prirodnu strukturu u naizgled beskonačnom prostoru, stvorenom pomoću ogledala.

Izložba je simbolična predstava načina na koji bi Mycelium Model iskoristio slobodni prostor sjevera Crne Gore za održivi turizam. Umjesto izgradnje velikih hotelskih struktura, model predviđa koristenje postojećih objekata i porodičnih poslova, kao mreže eko turističke djelatnosti. Mycelium Model predlaže jedinstvenu turističku ponudu zasnovanu na tradicionalnom načinu života i proizvodnji organske hrane.

#arhitektura #arhitekturacrnagora #arhitektonskistudio #arhitekta