stambeni-objekat-kuca-u-tivtu-pogled-na-bokokotorski-zaliv-kamena-fasada-kosi-krov-prvi-prikaz

L HOUSE

Porodična kuća

Projekat: Stambeni objekat
Status: Idejno Rešenje i Glavni Projekat
Lokacija: Gornji Kalimanj ,Tivat
Autori: Branko Lutovac, Ana Mičić Moračanin
Saradnici: Gojko Mitrović,Mirjana Ardalić
Godina: 2020
Povrsina: 250 m2

Sa predmetne lokacije se pružaju slobodni pogledi na Bokokotorski zaliv. Shodno tome terase i glavne prostorije su orijentisane ka najkvalitetnijim pogledima. S obzirom na usitnjenu strukturu lokalnih kuća, blizinu maslinjaka i okoline koja je više ruralna nego urbana, težilo se da objekat svojim gabaritom ne optereti postojeću sliku naselja.

Tako je objekat vertikalno podijeljen na 3 uže, vizuelno slične strukture, koje odaju utisak pripadnosti mjestu dok hvataju siluete planinskih vrhova u pozadini. Takođe, naglašeno je i horizontalno raslojavanje objekta, tako da je drugi sprat tretiran u kamenu, da kad se prilazi lokaciji iz podnožja,djeluje kao da je riječ o 3 prizemne jedinice, a ne o višespratnom objektu.

Opširnije

Funkcionalno  i vizuelno je jedan od kubusa vertikalna komunkacija, spojen je sa ostatkom objekta mostovima preko kojih se ulazi u stambene jedinice na prvom i drugom spratu. Odabir ovakvog funkcionalnog rješenja je proistekao iz želja investitora da imaju zasebne stambene jedinice koje su ovakvim tretmanom forme dodatno naglašene.

#arhitekturativat #arhitekturabudva #arhitekturacrnagora #arhitektonskistudio #arhitekta