konkurs-idejno-rješenje-ziks-danilovgrad-druga-nagrada-prvi-prikaz

Zatvorski kompleks (Ziks)

II nagrada

Projekat: Zatvoreni kompleks Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (Ziks) – II nagrada

Status: konkurs

Lokacija: Danilovgrad

Klijent: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Autori: Branko Lutovac, Ana Mičić Moračanin, Tijana Lutovac, Srđan Lutovac, Gojko Mitrović

Saradnici: /

Godina projektovanja: 2018

Ukupna površina: 6260 m2

U vremenu kada se propituje način projektovanja zatvora i oduzimanja slobode kretanja, projektovanje istih predstavlja izazov. Polazište koncepta za nove objekte je da se kompletan kompleks tretmanom forme, ili njenih elemenata, uveže u vizuelnu cjelinu, tj da se postigne vizuelni kontinuitet lokacije. Kao najveća estetska vrijednost postojećih objekata nameće se upotreba opeke na fasadama, kao svevremenog, čvrstog, materijala. Zid kao element koji  je granica između spolja i unutra, unutranjeg i spoljašnjeg, zatvorenog i otvorenog prostora. Sa višeznačnom simbolikom različito je tretiran u odnosu na objekat na kojem je upotrijebljen.

Opširnije

Od stroge do slobodne forme. Prilikom projektovanja kompleksa vođeno je računa da objekti svojom arhitekturom, u odnosu na funkciju, predstavljaju pozitivan efekat na psihu zatvorenika.

Tako je, na specijalnoj zdravstvenoj ustanovi  zid tretiran na način da ima slobodnu  meandarsku formu, koja formira  atrijume i prostore za sportsko rekreativne sadržaje. Zid je oblozen opekom i u kombinaciji sa uređenim zelenim površinama pravi toplu atmosferu koja pozitivno utiče na rehabilitaciju bolesnika.

Prijavnica je objekat koji predstavlja prvi kontakt spoljašnje sredine sa zatvorskim kompleksom. Kao takav on odražava strogost i snagu samog zatvorskog kompleksa. I na ovom objektu zid od opeke je glavni motiv koji u kombinaciji sa pravilnim ritmom otvora čini da objekat odaje utisak ozbiljnosti i strogosti. Posebno je naglašen masivni samostojeći zid, koji u funkcionalnom smislu predstavlja oslonac za strehu glavnog ulaza u komples, ali takođe predstavlja reper u prostoru, tj naglašava i jasno obiljelježava mjesto glavnog ulaza.

Otvoreni zatvor je objekat koji je namijenjen zatvorenicima koji odslužuju poslednje dane svoje kazne i potrebna im je resocijalizacija i navikavanje na zivot bez rešetki. Na ovom objektu zid je u bijeloj boji, vizuelno lakši, sa nepravilnim i slobodnim otvorima na fasadi. Tretmano otvora zid je postao dinamičan i razigran sa namjerom da tako i utiče na psihu zatvorenika, koji treba da slave slobodu.

Kod multifunkcionalnog objekta polazni koncept je projektovanje multifunkcionalne sala za priredbe i predstave, čiji je dio u isto vrijeme pogodan za vjerske obrede bilo koje vjeroispovjesti. Ideja je da se postigne mističnost prostora načinom uvođenja svjetlosti u njega. Zasijecanjem jednog od ćoškova objekta i propuštanjem svjetlosti  u prostor kroz tačkaste otvore koji će se osipati na dvije susjedne fasade, postignut je efekat pogodan religijskom sagledavanju prostora, njegova mističnost, i na koncu osnovna funkcija, uvedena je prirodna svjetlost.

#arhitektura #tivat #budva #arhitekturacrnagora #arhitektonskistudio #arhitekta